För inte så länge sedan var en uppsättning datorer det enda som fanns tillhands i ett kontor. Allra först fanns de stationära varianterna, vilka dock successivt kommit att ersättas av de bärbara varianterna (laptops). Denna förändring har förstås gjort mycket för flexibiliteten; plötsligt kunde man bära med sig sin dator överallt med allt vad detta innebar. Det blev mycket lättare att jobba från konferensrummet, på tåget och hemma på kammaren. Dock kan allting förstås effektiviseras ytterligare och med introduktionen av surfplattor och smartphones på marknaden har man en utökad flexibilitet jämfört med tidigare. Uttrycket “kontoret på fickan” har aldrig stämt så bra som nu; att bära med sig den information som behövs i mobiltelefonen är både smidigt och behändigt.

Med tanke på det smidiga med mobilen, har många företag tagit fasta på att erbjuda en rad olika appar både för arbete och nöje. Mobiltelefonen kan du idag använda som en ordbehandlare, arbeta med kalkylark eller vad helst du önskar. Med den utgångspunkten finns det förstås utrymme för utökad funktionalitet och av den anledningen erbjuds idag en mängd olika appar som har fokus på nytta för alla företag. Ett användningsområde i detta är statistik i olika former, där företaget kan välja att lagra information om en mängd olika faktorer.

Man kan enkelt se nyttan med att ha all information tillgänglig direkt i en mobilapp. Kanske är man på resande fot och snabbt vill kunna ta fram statistik över någonting, exempelvis försäljningen över en viss månad. Man kanske är på ett möte eller konferens där man innan en diskussion lite smidigt och diskret behöver säkerställa att man har rätt siffror. I dessa fall och många fler är mobilappen oumbärlig, samtidigt som informationen lätt kan delas med kollegorna och andra IT-system. Genom att arbeta på detta sätt ett tag är det svårt att gå tillbaka till ett tidigare arbetssätt!